fredag 4 november 2011

Remember,remember the 5th of november

-the gun powder treason and plot, I know of no reason why the gun powder treason should ever be forgot.


Guy Fawkes är främst känd för sin inblandning i Krutkonspirationen år 1605, där han var ansvarig för själva utförandet på grund av sin militära bakgrund och erfarenheter av sprängämnen. Sammansvärjningen, som Robert Catesby var hjärnan bakom, var ett misslyckat försök av en grupp regionala engelska katoliker att i ett enda svep döda kung Jakob I av England (Jakob VI av Skottland), hans familj och den större delen av den protestantiska artistokratin genom att spränga brittiska parlamentshuset. Detta skulle ske vid parlamentets högtidliga öppnande. Guy Fawkes blev presenterad för Robert Catesby av en man vid namn Hugh Owen.  Fawkes och de andra konspiratörerna lyckades hyra en källare under det brittiska överhuset. I mars 1605 hade de gömt ungefär 2,5 ton krut i källaren, i syfte att spränga detta vid parlamentets öppnande. Flera av konspiratörerna var dock bekymrade för medkatoliker som skulle varit närvarande vid öppnandet. En av konspiratörerna hade skrivit ett varningsbrev till Lord Monteagle, som fick det den 26 oktober. Konspiratörerna blev uppmärksamma på brevet nästföljande dag, men beslöt sig för att fortsätta med planen efter att Fawkes bekräftat att inget hade rörts i källaren.  Lord Monteagle hade dock blivit misstänksam och brevet skickades till statssekreterare Robert Cecil, som inititerade en genomsökning av valven under överhuset. Fawkes upptäcktes och greps vid en räd mot källaren tidigt på morgonen den 5 november. Han torterades de efterföljande dagarna efter att man fått tillåtelse från kungen. Till slut avslöjade han namnen på sina medkonspiratörer (som antingen redan var döda eller kända av myndigheterna). Den 31 januari togs Fawkes, Wintour och ett antal andra som blivit implicerade i konspirationen, till Old Palace Yard i Westminster, där de hängdes och blev halshuggna.I ett exempel på semantisk progression är Guy Fawkes namn också ursprunget till ordet "guy" i det engelska språket, speciellt i den amerikanska engelskan.

1982 skrevs en serie som skrevs utav Alan Moore, där huvudkaraktären är en hjälte som bär en Guy Fawkes mask och gör revolt mot regeringen som har ett hårt grepp om befolkningen, serien hette V for Vendetta.
2001 blev serien en pjäs i Sverige som sattes upp utav teatergruppen Stockholmsblodbad, de hade premiär den 7 december och föreställningen hette "landet där man gör som man vill".
2006 omarbetades serien till långfilm.

V for Vendetta utspelar sig mellan november 1997 och november 1998, vilket var 17 år in i framtiden när de första kapitlen skrevs. Berättelsen tilldrar sig i ett England där ett fascistiskt parti tagit makten efter tredje världskriget och skapat en polisstat. Regimen förföljer inte bara etniska minoriteter, utan försöker också utrota avvikande åsikter genom censur av konst, musik och litteratur. Mot detta system står en ensam frihetskämpe under ”kodnamnet” V. Han har tidigare suttit fängslad i koncentrationslägret Larkhill några år, där han i ett av regeringens projekt utsatts för ett medicinskt experiment som uppenbarligen gjort honom såväl fysiskt som psykiskt överlägsen sina fiender. Han lyckas fly från lägret och börjar planera en vendetta, dels mot dem som varit anställda vid koncentrationslägret men i huvudsak mot den stat han håller ytterst ansvarig.
Historien börjar den femte november 1997, då V först räddar den unga flickan Evey Hammond undan några våldtäktsmän och därefter spränger Houses of Parliament i luften. V fortsätter sin personliga vendetta genom att röva bort den tidigare chefen för koncentrationslägret Larkhill och driva honom till vansinne. Han mördar också andra som har arbetat vid Larkhill. Samtidigt börjar polischefen Finch följa spåret efter V och nystar så småningom upp historien om den mystiske terroristen och hans internering i Larkhill. V fortsätter att spränga myndigheternas byggnader och uppmanar folket att ta ansvar för sina liv och sluta underkasta sig tyranner. Under tiden förvandlas Evey Hammond med Vs hjälp från en osäker ung flicka till den som slutligen axlar Vs slängkappa och fortsätter kampen för frihet. Historien avslutas med att Finch till slut konfronterar V och sårar honom dödligt, vilket är precis vad V har planerat. I enlighet med Vs sista önskan spränger hans skyddsling och blivande efterträdare Evey hela Downing Street, och tar sedan itu med sin egen uppgift – att bygga ett bättre samhälle, ett anarkistiskt samhälle.
Romanen är indelad i tre delar. I den första, Europe After the Reign, introduceras karaktärerna och miljöerna. Här fullföljer V sin vendetta mot dem som tidigare arbetat vid koncentrationslägret Larkhill samtidigt som detektiv Finch nystar upp historien och kommer V på spåren. Del två, This Vicious Cabaret, fokuserar huvudsakligen på två kvinnoöden: Evey Hammond och Rosemary (Rose) Almond, änka efter en av härskarna som kommit i vägen för V. Rose sjunker allt djupare ner i eländet medan Evey, genom ett bisarrt drama som V iscensätter, till slut underordnar sig Vs frihetskamp och ställer sig vid hans sida. Den tredje och sista delen, The Land of Do-As-You-Please, inleds med en ouvertyr där V spränger säkerhetstjänstens byggnader och förstör regimens möjligheter att övervaka medborgarna. Folket gör uppror och regimen faller samman. Slutligen river Evey regimens sista fäste.

Jag har kopierat de mesta från gamla goa Wikipedia, jag tycker alla ska ha sett V for Vendetta, annars är det något som inte stämmer med den personen. Och i morgon,mina vänner, så är det den 5 november!
NOG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar